понеділок, 11 жовтня 2010 р.

ЕТИЧНИЙ КОДЕКС Херсонської обласної мережі Громадянської Асамблеї України

Ми, представники організацій - членів Херсонської обласної мережі Громадянської Асамблеї України (надалі – Мережі), керуючись Договором про співпрацю та взаємодію, укладеним 1 серпня 2010 року у м. Херсоні та  підтверджуючи місією сприяти побудові в Україні гуманного суспільства, що базується на повазі до людського життя та гідності, гармонійних стосунках між людиною, державою та природою, розвитку демократії, самоврядування і громадянського суспільства, зобов’язуємось дотримуватись наступних принципів:


1.      Принцип неполітичності та  плюралізму.
Організації входять до мережі на засадах неполітичності, плюралізму думок та свободи їх вираження.

2.      Принцип толерантності.
Мережа та її члени поважають відмінності в мисленні, різноманіття громадських об‘єднань та їхніх цілей.
Члени Мережі уникають компрометації організацій та колег, привселюдно не критикують Мережу, висловлюють критику тільки на внутрішніх засіданнях Мережі.
Члени Мережі поважають позицію меншості в Мережі.

3.      Принцип добровільності
В Мережу входять організації, які добровільно зголосилися брати участь в діяльності Мережі та  дотримуватись принципів її діяльності.

4.      Принцип демократичного управління
Мережа, як добровільне об'єднання незалежних та самоврядних організацій, поважає своїх членів та забезпечує рівні можливості для участі в прийнятті рішень та доступі до інформації.
Мережа забезпечує дотримання демократичних процедур в управлінні Мережею.

5.      Принцип незалежності та неупередженості
Члени Мережі є незалежними та неупередженими у визначенні власної місії, цілей, принципів та в прийнятті рішень.
Члени мережі намагаються не допускати конфлікту інтересів між діяльністю в Мережі та індивідуальними/приватними інтересами.
Взаємодіючи з державними, політичними, комерційними структурами, ЗМІ, іншими громадськими об'єднаннями, Мережа та її члени уникають залежності від них - у першу чергу, коли це становить загрозу правам людини, основоположним свободам, задекларованій місії, цінностям та принципам діяльності Мережі.
Мережа незалежна від суспільної думки, коли вона суперечить задекларованій місії та цінностям, що поділяють члени Мережі.
Мережа не може підтримувати в будь-якій формі жодну політичну партію. Політичний вибір є особистою справою членів організацій громадянського суспільства, які входять до Мережі.

6.      Принцип співпраці
Організації, що входять до Мережі, вважають, що діалог та співпраця між організаціями громадянського суспільства, бізнесом, науковою спільнотою, ЗМІ та взаємодія з владою задля досягнення цілей мережі є головними засадами для системного вивчення проблем суспільства і успішного їх  вирішення. Будь які форми співпраці Мережі з перерахованими суб’єктами, направлені на вирішення актуальних проблем місцевого та всеукраїнського рівня, є  предметом зацікавленості Мережі і окремих членів Мережі.

7.      Принцип відкритості та прозорості
Діяльність Мережі є відкритою і прозорою. Всі колективні рішення Мережі та плани її діяльності оприлюднюються шляхом розповсюдження через засоби електронних інформаційних мереж, прес-релізи, прес-конференції тощо. 
Мережа відкрита для співпраці та вступу інших громадських організацій, що поділяють її суспільну місію, цінності, цілі та принципи діяльності.
Мережа та її члени щороку оприлюднюють звіт про свою діяльність.

8.      Принцип солідарності та доброзичливого партнерства.
Маючи за мету досягнення спільних цілей, члени Мережі прагнуть до дієвої співпраці та об‘єднання ресурсів в Мережі та поза її межами.
Члени Мережі співпрацюють на засадах довіри, поваги і взаємодопомоги.
При виникненні конфліктів поміж членами Мережі вони керуються проголошеними етичними принципами, та прагнуть до розв‘язання конфліктів шляхом діалогу і досягнення компромісу в самій Мережі, щоб не завдавати шкоди її репутації.
Мережа солідарно виступає на захист прав і інтересів організації, яка входить до Мережі, у випадку порушення її прав з боку державних, правоохоронних органів тощо.

9.      Принцип відповідальності
Мережа та її члени прагнуть максимальної достовірності та об'єктивності інформації, що поширюється ними.
Члени мережі не дозволяють собі безчесних вчинків, обману та інших аморальних дій.
Члени мережі намагаються виявити та обговорювати реальні проблеми та формулювати здійсненні завдання при плануванні спільної діяльності.
Мережа, її члени, прагнуть до виконання взятих на себе взаємних зобов'язань, дотримуються письмових та усних домовленостей та угод.

10.  Принцип активної громадянської позиції
У своїй діяльності члени Мережі намагаються насамперед відстоювати активну громадянську позицію.

11.  Заборона дискримінації
Мережа та її члени захищають права людини та основні свободи незалежно від раси, кольору шкіри, статі, громадянства, етнічного або соціального походження, майнового або іншого стану, посади, роду і характеру занять, місця проживання, мови, релігії, політичних й інших переконань.

12.  Принцип ненасильства
Мережа та її члени не пропагують та не застосовують насильницькі дії для досягнення своїх цілей.
Члени мережі не застосовують будь-які форми тиску на інших членів, окрім випадків морального тиску при невиконанні етичних принципів.

Немає коментарів:

Дописати коментар