четвер, 21 листопада 2013 р.

ОФІЦІЙНА ЗАЯВА ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ МЕРЕЖІ ГРОМАДЯНСЬКОЇ АСАМБЛЕЇ УКРАЇНИ З ПРИВОДУ КРИЗИ В СИСТЕМІ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ М. ХЕРСОНА

Херсонська обласна мережа Громадянської Асамблеї України занепокоєна фактами відсутності протягом тривалого часу повноцінних пленарних засідань сесії міської ради та поширенням у ЗМІ череди чуток та спекуляцій навколо конфлікту інтересів між високопосадовими особами Херсонської громади.

Місцеве самоврядування – це система місцевої демократії для всієї громади і повинна функціонувати для ефективного вирішення всього спектру питань місцевого розвитку, а не для вирішення вузькопартійних питань, перерозподілу сфер впливу чи побудови авторитарної вертикалі влади. 

В умовах складної соціально-економічної ситуації, насуванні бюджетного колапсу, який виник у зв’язку з багатомісячними невиплатами платежів у Державному казначействі, - як ніколи необхідна стабільність ключового суб’єкту в системі самоврядування нашого міста – Херсонської міської ради. Відставка секретаря Херсонської міської ради в умовах відсутності законно обраного міського голови, може спровокувати боротьбу різних бізнес-груп за контроль над ресурсами громади та спричинити політичну кризу, яка в цих умовах може суттєво погіршити рівень життя наших городян. 

Ми, громадські організації, що об’єдналися до Херсонської обласної мережі Громадянської асамблеї України, розуміючи всю відповідальність моменту, закликаємо депутатів Херсонської міської ради: 

По-перше, зробити все можливе, щоб прискорити процес призначення виборів Херсонського міського голови, бо права та обов’язки законно обраного міського голови суттєво відрізняються від повноважень виконуючого обов’язки. Територіальній громаді в умовах кризи потрібен повноправний управлінець, який б взяв на себе всю відповідальність за управління містом. 

По-друге, відмовитися від практики зриву сесій Херсонської міської ради та продемонструвати свою відповідальність перед громадою нашого міста. 

Третє, в цих умовах відмовитися від спроб переобрати секретаря Херсонської міської ради та зберегти стабільність в управлінні територіальної громади міста Херсона 

Зі свого боку громадські організації, що входять до Херсонської обласної мережі Громадянської асамблеї України ініціюють звернення та збір підписів до народних депутатів України із вимогою прискорити призначення виборів Херсонського міського голови. 

Херсонська обласна мережа Громадянського асамблеї України – добровільне об’єднання шістнадцяти провідних громадських організацій Херсонщини, що носить неполітичний характер та спрямоване на консолідацію зусиль представників організацій громадянського суспільства, влади і бізнесу щодо визначення шляхів вирішення стратегічних проблем Херсонщини, сприяння відстоюванню прав і корінних інтересів херсонців і херсонської громади на основі привернення уваги до дотримання прав та свобод людини, розбудови механізмів громадянського суспільства та кооперації зусиль.

Немає коментарів:

Дописати коментар